Spoedoverleg

Al in een vroeg stadium heeft de Kinderombudsman deze zaak bij de staatssecretaris aangebracht en hem gevraagd Marcia en Gláucio een verblijfsvergunning te geven. Ook dit weekeinde heeft er nog spoedoverleg plaatsgevonden tussen de bewindsman en de Kinderombudsman.

 De vader van Marcia en Gláucio is een zogenaamde 1F-er; mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden. Deze misdaden zijn echter nooit bewezen. Toch mogen Marcia en Gláucio niet in Nederland blijven vanwege de 1F-status van hun vader.

Tweede kamer

“De gevolgen van het door de Tweede Kamer goedgekeurde beleid, mondt in de praktijk uit in een regelrechte schending van de rechten van deze kinderen," aldus de Kinderombudsman.

Met twee maten meten

In alle andere procedures die kinderen kunnen voeren om een verblijfsvergunning te krijgen, zoals bijvoorbeeld een asielprocedure, kan kinderen na 10 jaar niet meer worden nagedragen dat hun ouder mogelijk oorlogsmisdrijven heeft gepleegd. Dit is anders bij het kinderpardon. Kinderombudsman Marc Dullaert: "Het verbaast me dat juist bij deze regeling die over kinderen gaat, kinderen na ruim tien jaar nog de gevolgen ondervinden van de 1F-status van hun ouder. Dit is niet uit te leggen."

Daarnaast vindt de Kinderombudsman dat het hoger beroep dat deze familie heeft aangespannen in Nederland moet kunnen worden afgewacht. Een ander gezin dat in een soortgelijke situatie zit, heeft van de rechtbank in Groningen een positieve uitspraak gekregen. Deze rechtbank besloot dat de 1F status van een ouder een kind niet langer dan 10 jaar mag worden nagedragen. De zaak van Gláucio en Marcia is behandeld door de rechtbank in Arnhem en die heeft anders beslist. Het ene gezin mag het hoger beroep nu wel in Nederland afwachten, het gezin van Marcia en Gláucio moet volgende week gedwongen terugkeren.

Bijzonder schrijnend

Kinderombudsman Marc Dullaert: "Márcia en Gláucio zijn de dupe van iets wat hun vader meer dan vijftien jaar geleden mogelijk heeft gedaan. Dit ligt buiten hun schuld, maar zij moeten hier wel de consequenties van dragen. Gláucio is hier geboren, zit in de brugklas en Márcia is net begonnen met haar rechtenstudie. Voor Marcia en Gláucio is deze zaak bijzonder schadelijk. Dit zijn Nederlandse kinderen en hun toekomst ligt hier." De gezinssituatie is bijzonder schrijnend doordat bovendien het oudste zusje Clara, van het gezin sinds 2010 vermist is en het ergste wordt gevreesd.

De Kinderombudsman roept op Márcia en Gláucio niet uit te zetten en hun hoger beroep in Nederland te laten afwachten. Daarnaast moet nogmaals gekeken worden of er mogelijkheden zijn deze kinderen een rechtmatig verblijf in Nederland te kunnen geven.