Behalve meekijken, hebben schoolklassen vandaag actief meegedaan aan de kinderpersconferentie door vragen in te sturen en mee te stemmen op stellingen. Vragen zoals ‘Waarom is een Kinderombudsman nodig in Nederland?’ en ‘Welke problemen komen het meest voor bij kinderen?’ zijn voorbij gekomen. Kinderen blijken verder geïnteresseerd te zijn in het onderwerp pesten, hoe we dit probleem kunnen oplossen en of meneer Dullaert zelf weleens gepest is. Dullaert antwoorde daarop dat hij zelf nooit gepest is of heeft, maar het weleens heeft zien gebeuren. “Er was een jongen in mijn klas die pestte. Als zoiets gebeurt, vind ik dat je samen met je klasgenoten moet opkomen tegen pesten en er wat van moet zeggen.”

Kinderen tweederangsburgers

Marc Dullaert heeft zich ook uitgesproken over beleidsontwikkeling in Nederland en de participatie van kinderen hierbij. Dullaert vindt dat politici beter moeten luisteren naar kinderen. “Kinderen worden als tweederangsburgers behandeld in Nederland”, stelt hij. “In het Kinderrechtenverdrag staat in artikel 12 dat kinderen hun mening mogen laten horen over kwesties die hen aangaan. Toch worden er nu in Nederland veel zaken beslist die kinderen aangaan, zonder kinderen te vragen wat zij ervan vinden.”

De Kinderombudsman vertelde verder dat kindermishandeling volgend jaar extra aandacht krijgt. "In oktober maken de kinderombudsmannen uit Europa een gezamenlijk plan om kindermishandeling tegen te gaan. Dit zullen we voorleggen aan de Europese Commissie.”

Kijk hier de persconferentie terug.